Математик, так само, як художник або поет, створює узори. І якщо ці узори стійкіші, то лише тому, що вони складені з ідей.(Р. Харді)

понеділок, 23 січня 2023 р.

Головне про проведення НМТ 2023 року

Міністерством освіти і науки разом з Українським центром оцінювання якості освіти презентована модель проведення національного мультипредметного тесту, за результатами якого відбуватиметься конкурсний відбір вступників для здобуття вищої освіти в 2023 році.

Для вступу на бакалаврський або медичний магістерський рівні вищої освіти абітурієнтам потрібно буде отримати результати національного мультипредметного тесту.

 Детальніше: https://osvita.ua/test/88222/

32 цікаві факти про математику: Яке число найщасливіше, яке найбільше та інші відомості


Математика — серйозна точна наука, яку так само називають царицею всіх наук, за свою багатовікову історію існування вона накопичила безліч цікавих фактів.

 

Цікаві факти з математики

● Вся математична інформація розміщена у величезній кількості книг: на сьогодні, їх понад 100 000.

● Перша у світі жінка-математик жила ще за півтисячоліття до нашої ери в Стародавній Візантії і звали її Гіпатія.

● У перекладі з арабської «цифра» означає «нуль», але історично так склалося, що цим словом ми називаємо в принципі всі цифри. 

● Наймістичнішим і оповитим легендами числом вважається 666 — число звіра і антихриста (назване так в одному з віршів книги Одкровення). З ним пов'язана велика кількість цікавих математичних фактів:

Детальніше: https://tut-cikavo.com/tekhnolohii/naukovi-facty/649-tsikavi-fakti-pro-matematiku

Евклід
(365-300 до. н. е.)
Про Евкліда майже нічого невідомо, звідки він був родом, де і в кого вчився. Значно більше ми знаємо про математичну творчість Евкліда. Перш за все, Евклід є для нас автором "Начал", по яких учились математики всього світу. Ця надзвичайна книга пережила більше двох тисячоліть, але й до цього часу не втратила свого значення не тільки в історії науки, але й у самій математиці. Зміст "Начал" далеко не вичерпується елементарною геометрією - це основи всієї античної математики. Тут підводиться підсумок більш ніж 300-річному її розвитку і разом з тим створюється база для її подальшого розвитку. На геометрії Евкліда базується класична механіка, її апофеозом була поява в 1687 р. "Математичних начал натуральної філософії" Ньютона, де закони земної і небесної механіки і фізики встановлюються в абсолютному евклідовому просторі. Детальніше : http://discovery.4uth.gov.ua/d/mathematics/vidomi-matematiki-svitu



Немає коментарів:

Дописати коментар